Rośliny trujące
– rośliny zawierające tylko w niektórych swoich częściach lub w całym
organizmie roślinnym substancje trujące, toksyczne dla człowieka i
zwierząt, mogą to być takie substancje chemiczne jak np.: alkaloidy i
glikozydy.
Liczne
gatunki roślin w większym lub mniejszym stopniu zawierają substancje
trujące dla człowieka, jak i zwierząt, zarówno domowych, jak i dzikich.
Trucizny te chronią rośliny głównie przed zjadaniem przez zwierzęta
roślinożerne, czasami przed niektórymi pasożytami i chorobami.
Rośliny
trujące często można rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu lub ostrym,
piekącym smaku. Zwierzęta na ogół rozpoznają rośliny trujące i omijają
je – jednak nie zawsze. Ludzie nauczyli się doświadczalnie rozpoznawać
rośliny trujące, w większości zbadano chemiczny skład ich trucizn i
oddziaływanie na ludzi i zwierzęta. Lista roślin trujących i i zawartość
w nich substancji trujących nie jest jednak jeszcze zamknięta.
Niektóre
rośliny tracą swe własności trujące po wysuszeniu – siano nie ma już
własności trujących, niektóre zachowują je po wysuszeniu i długotrwałym
nawet przechowywaniu. Różny jest też rozkład trucizn w roślinie. U wielu
gatunków występują one w różnym stopniu w całej roślinie, u niektórych
gatunków trujące są tylko określone części rośliny, np. korzenie,
nasiona, ziele. Ilość trującej substancji w roślinie zależy też od wielu
czynników, m.in. od pory roku (np. zimowit jesienny najbardziej trujący
jest na wiosnę), od nasłonecznienia, gleby, wilgotności, itp.
Różna
jest też wrażliwość zwierząt na te same trucizny, np. cis pospolity
jest znacznie bardziej trujący dla koni, niż dla innych zwierząt
roślinożernych. Przebieg zatrucia zależy od ilości spożytej rośliny i
sposobu spożycia. Także rośliny słabo trujące mogą spowodować ciężkie
zatrucie, a nawet śmierć, gdy zostały spożyte w większych ilościach.
Wiele
roślin leczniczych jest równocześnie roślinami trującymi – wszystko
zależy od dawki i od sposobu użycia. Nawet niektóre rośliny uprawne,
uprawiane dla celów spożywczych są trujące (szczególnie rośliny
przyprawowe), gdy zostaną wykorzystane w niewłaściwy sposób, lub w
nadmiernych ilościach.
Zawartość
trucizn w roślinach zmienia się też w czasie ich cyklu rozwojowego. U
niektórych gatunków np. można spożywać młode pędy, podczas, gdy dorosłe
okazy są trujące (lub odwrotnie). Wiele jest też roślin trujących wśród
roślin ozdobnych.