Rośliny mięsożerne (łac. plantae carnivorae), znane też pod mniej precyzyjną nazwą jako rośliny owadożerne (łac. plantae insectivorae)[1] – rośliny wabiące i chwytające zwierzęta za pomocą różnie przystosowanych w tym celu liści pułapkowych oraz odżywiające się pokarmem zwierzęcym. Ofiarami są najczęściej owady, pajęczaki niewielkie skorupiaki (np. dafnie, oczliki)[1].
Wykaz rodzajów roślin mięsożernych w układzie systematycznym (według systemu APG III)[1]:
- rząd: goździkowce (Caryophyllaceae)
- rodzina: dzbanecznikowate (Nepenthaceae)
- rodzaj: dzbanecznik (Nepenthes)
- rodzina: rosiczkowate (Droseraceae)
- rodzaj: aldrowanda (Aldrowanda)
- rodzaj: muchołówka (Dionaea)
- rodzaj: rosiczka (Drosera)
- rodzina: rosolistnikowate (Drosophyllaceae)
- rodzaj: rosolistnik (Drosophyllum)
- rodzina: Dioncophyllaceae
- rodzaj: Triphyophyllum
- rodzina: dzbanecznikowate (Nepenthaceae)
- rząd: wrzosowce (Ericales)
- rodzina: kapturnicowate (Sarraceniaceae)
- rodzaj: darlingtonia (Darlingtonia)
- rodzaj: kapturnica (Sarracenia)
- rodzaj: heliamfora (Heliamphora)
- rodzina: kapturnicowate (Sarraceniaceae)
- rząd: szczawikowce (Oxalidales)
- rodzina: cefalotowate (Cephalotaceae)
- rodzina: cefalotus (Cephalotus)
- rodzina: cefalotowate (Cephalotaceae)
- rząd: jasnotowce (Lamiales)
- rodzina: byblisowate (Byblidaceae)
- rodzaj: byblis (Byblis)
- rodzina: pływaczowate (Lentibulariaceae)
- rodzaj: pływacz (Utricularia)
- rodzaj: tłustosz (Pinguicula)
- rodzaj: żenlisea (Genlisea)
- rodzaj: Polypompholyx
- rodzina: Martyniaceae
- rodzaj: Ibicella
- rodzina: byblisowate (Byblidaceae)
- rząd: wiechlinowce (Poales)
- rodzina: bromeliowate (Bromeliaceae)
- rodzaj: Brocchinia
- rodzina: bromeliowate (Bromeliaceae)